Як говорити з дитиною про Бога? Для віруючих і атеїстів

Чи треба говорити з дитиною про Бога, кожен батько вирішує для себе сам. Але якщо у вас таке бажання з’явилося, важливо не тільки донести до малюка релігійні цінності, але і адаптувати свою розповідь у відповідності з його віком.

YAk govoryty z dytynoyu pro Boga

Розмови про Бога з дітьми

Кожна сім’я дотримується своїх світоглядних принципів. Вони можуть бути засновані як на релігійній, так і на атеїстичній системі, можуть бути змішаними (якщо батьки по-різному ставляться до релігії) і, нарешті, батьки можуть бути байдужі до релігії, тобто не надавати значення релігійним проблемам.

Але в будь-якій сім’ї дитина рано чи пізно почне задавати питання про Бога і його сутність. У сім’ях віруючих, де діти, спостерігаючи за дорослими, буквально з перших днів стикаються з релігією, подібна допитливість малюка нікого не поставить в безвихідь. До того ж існування Бога для дітей з релігійних сімей не є відкриттям.

У сучасній світській сім’ї не надто часто розмірковують про божественне, вважаючи питання віри особистою справою кожної людини або просто не надаючи їм особливого значення. Так що нерідко ми опиняємося не готові до розмови з нашими дітьми на «божественну тему».

І запитання дітей про Бога часто заганяють батьків у глухий кут. Багато батьків вважають за краще взагалі не говорити зі своєю дитиною про це, сподіваючись, що, подорослішавши, малюк сам у всьому розбереться. І абсолютно марно.

Уникаючи розмов з дітьми про питання віри, устрою світу, ми позбавляємо їх можливості отримувати культурний і духовний досвід.

«У тому, що стосується релігійного виховання, батькам необхідно забезпечити дитину знаннями, які підготують її до сприйняття нашого світу і привернуть увагу до розмаїтості людських думок і вірувань, – говорить французький психоаналітик Мальок Шебель (Malek Chebel). – Тільки так він зможе познайомитися з різними поглядами на світ, норм моралі та поведінки.

Це стане в нагоді йому в майбутньому, адже завжди корисно поглянути на подібні речі по-новому, відкрито і неупереджено».

Відкрито і щиро

Бог, Божественний світ, світоустрій – знання про це дасть вашій дитині почуття безпеки. Безпека – одна з базових потреб людини. Дитина повинна відчувати себе в своїй сім’ї в безпеці, і це відчуття спочатку повинні створити батьки.

Але коли в сім’ї є таємниці або дорослі не відповідають на питання молодших членів сім’ї, у малюка виникає тривога, він відчуває, що від нього щось приховують, і відправляється на пошуки відповідей вже без підтримки дорослих. В результаті можуть виникнути серйозні проблеми.

Коли немає довірчих розмов між батьками і дітьми, можуть з’явитися «добрі» дядечки і тетечки, які можуть запросити вашу дитину на «цікаву бесіду». Вже через кілька сеансів таких бесід по душах, у дитини може виникнути відчуття, яке за своїм станом близьке до залежності, наркотичного стану.

У таких сектах поширені педофілія та інші сексуальні злочини. У свій час подібні випадки відбувалися у багатьох країнах (Великобританія, Франція, Аргентина, Австралія повідомляли про секту «Родина», де дітей примушували займатися «ритуальною проституцією»). У наш непростий час, пов’язаний з поширенням тероризму в світі, є загроза вербування дитини в ряди терористів.

Останнім часом з’явилися секти, які роблять школам привабливі пропозиції стати успішними, багатими, більш розвиненими і позбутися від дитячих комплексів і страхів. Щоб цього не сталося, з дітьми треба розмовляти відкрито і щиро.

Такі бесіди допомагають формувати особистість дитини. Якщо ж дорослі намагаються пожартувати, перевести розмову на іншу тему, відповідають ухильними фразами, діти отримують сигнал: щось не так.

Знайомство з релігіями

Познайомте дитину з різними культурами і релігіями. Покажіть їй пам’ятники релігійної архітектури – церкви, синагоги, мечеті, католицькі костели. Поясніть, для чого вони потрібні, зверніть увагу на їх схожість і відмінності.

Обов’язково треба попередити дитину, що люди не можуть (не могли знайти відповідь на питання про виникнення нашої планети, живих істот, у тому числі людей, і ідея про існування Бога – одна із версій, за допомогою якої люди намагаються пояснити пристрій світу і розвиток життя. Для повноти картини можна розповісти і про інші гіпотези виникнення світу: теорію «великого вибуху» і дарвінізм.

Розповідати про Бога і релігію треба простими словами. Полегшити завдання може відвідування музеїв, картинних галерей, де представлені картини відомих художників з євангельськими або старозавітними сюжетами.

Спираючись на них, можна вести розмову про Бога, крім того, творіння великих майстрів допоможуть дитині наочно уявити собі «діючих осіб» ваших розповідей.

Особливості сприйняття

Розмовляючи з дитиною про Бога, треба враховувати особливості дитячого сприйняття. У 3-5 років карапуз поставиться до вашої розповіді, як до казки, і буде слухати з захопленням.

Зрозуміти ідею про Бога і сенс релігії він зможе лише з 5 років. Але навіть трьох річному малюкові, швидше за все, вдасться пояснити символи віри, їх призначення, захоплять його і розповіді про релігійні свята.

В 5-7 років дитину хвилюють вже більш складні питання: «Коли я помру? Що таке душа? А коли люди вмирають, куди вони потрапляють?» І діти в цьому віці здатні не просто вірити в існування абстракцій, але і уявити їх. В 7-11 років дитина зможе зрозуміти сенс і етику релігійних обрядів і релігійних норм. У 12-15 років пізнавальні здібності підлітка розвиваються до рівня дорослої людини. Підліток починає усвідомлювати духовний зміст будь-якої релігії.

Давши дитині загальне уявлення про Бога, ви лише надасте їй право вибору релігії або заперечення віри, яким вона скористається, коли стане дорослою.

Додано: 04/27/18 6:27
Категорія: Діти
Оновлено: 02/14/24 8:12
Підписатися
Сповістити про
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі