Олія чорного кмину – унікальні природні ліки

Чорний кмин – це рослина, плоди якої використовують в якості прянощів. Його ще називають римським коріандром. Зростає кмин в Африці, Середземномор’ї, Україні.

Масло чорного кмину вважається ліками, користь і шкода від яких можуть бути рівнозначними в залежності від обставин, при яких він використовується.

Деякі медики впевнені, що ця речовина має чудодійні властивості і здатна зцілити від будь-якої хвороби. Вирішили цю сторінку присвятити маслу кмину і з’ясувати, чи дійсно цей продукт так корисний людині.

Масло чорного кмину: загальна користь, як приймати

Масло з насіння кмину отримують шляхом холодного віджиму, завдяки чому всі природні цінності продукту зберігаються в ньому в незмінному вигляді. Саме насіння має насичено-чорний, як у маку, колір, а масло з них виходить коричневим. Вичавка володіє характерною маслянистою консистенцією і яскравим ароматом. Склад у нього досить багатий:

  • Органічні кислоти. Так само, як і багато інших жирних масел, вичавка з насіння чорного кмину містить багато лінолевої кислоти – сполуки, яка необхідна для здоров’я людини.
  • Лінолева кислота захищає мембрани клітин від пошкоджень, зміцнює судини, підвищує імунітет. Її дефіцит в організмі призводить до розладу діяльності мозку і нервової системи. Олія кмину містить також олеїнову, пальмітинову, стеаринову, ліноленову кислоти.
  • Вітамін. Найбільше в кминному продукті вітамінів групи В, токоферолу, вітаміну РР і аскорбінової кислоти.
  • Макроелементи. До складу вичавки з кмину входять магній, кальцій, фосфор і калій – елементи, які необхідні для нормального функціонування всіх систем організму.
  • Мікроелементи. Вичавка з насіння чорного кмину багата залізом, марганцем і міддю. У ній також містяться цинк і селен – сильні антиоксиданти. Ці речовини приносять організму людини незаперечну користь, захищаючи його від вільних радикалів і сповільнюючи процеси його старіння.
  • Амінокислота. З цих сполук всередині тіла людини формуються білкові молекули, що є важливим будівельним матеріалом для м’язів, зв’язок і суглобів. Без цих речовин не можуть нормально синтезуватися гормони.
  • Фітостероли. Ці речовини являють собою сполуки, що перешкоджають всмоктуванню холестерину в кишечнику, тому приносять величезну користь при серцево-судинних захворюваннях. Фітостероли є сильним протипухлинним з’єднанням.
  • Флавоноїди. Масло чорного кмину є джерелом кількох груп рослинних сполук, що володіють здатністю зміцнювати судини, покращувати роботу серця, очищати організм від токсинів.
  • Полісахариди. Дані з’єднання відносяться до найважливіших джерел енергії для клітин організму.

Завдяки своєму складу, вичавка з чорного кмину здатна сильно впливати на організм, приносити йому користь. Вчені з’ясували, що на чоловіків і жінок цей продукт діє по-різному.

Масло чорного кмину: користь продукту для жінок і чоловіків

Застосування масла з чорного кмину приносить велику загальну користь організму людини. Воно відрізняється наступними здібностями:

Протипухлинна дія. До складу вичавки з чорного кмину входять такі речовини, як тімохінон і тімогідрохінон. Вони знищують хвороботворних бактерій, мутовані клітини, чистять кров від канцерогенів та інших забруднень. Завдяки цим активним речовинам масло кмину має здатність покращувати стан пацієнтів, які страждають хворобами Паркінсона і Альцгеймера, аутизмом, глаукомою, шизофренією. Не дарма цей продукт знайшов широке застосування в народній медицині Азії та Африки. Сучасні вчені-медики провели ряд досліджень і довели ефективність вичавки з насіння чорного кмину проти раку прямої кишки, підшлункової залози, передміхурової залози у чоловіків і інших видів цієї небезпечної хвороби.

Гепатопротекторна дія. Кминна вичавка здатна не тільки захищати печінку від негативного впливу токсинів, але і очищати її, покращуючи функціональність цього життєво важливого органу. Вона усуває застій жовчі, завдяки чому покращує процес травлення, тому її рекомендують вживати при захворюваннях жовчовивідних шляхів.

Регулювання діяльності підшлункової залози. Олія з насіння чорного кмину вміє відновлювати пошкоджені клітини підшлункової залози і нормалізувати рівень інсуліну в крові.

Вміння знижувати вагу при ожирінні. Медики порівнюють ефективність роботи кминного масла з результатом від застосування метформіну – лікарського препарату, що перешкоджає всмоктуванню глюкози з кишечника. Крім цього вичавка знижує апетит і прискорює метаболізм. Сьогодні про цей продукт говорять як про натуральні природні ліки проти зайвої ваги.

Антистафілококова дія. Олія кмину може навіть знищувати полчища тих стафілококів, які придбали стійкість до впливу синтетичних антибіотиків, тому його рекомендується використовувати для відновлення після операції.

Антидепресивний ефект. До складу олії входить гамма-аміномасляна кислота, завдяки чому її використання призводить до підвищення настрою. Тим, хто страждає депресією, вичавка з насіння кмину допомагає прогнати чорні думки.

Поліпшення діяльності шлунково-кишкового тракту. Крім того, що масло має здатність захищати слизову оболонку органів травлення від шкідливого впливу гострої, кислої, солоної, жирної їжі, воно має ще й противоглистну ефективність. Витягами з насіння чорного кмину можна вилікувати панкреатит, холецистит, жовчнокам’яну хворобу, коліт, дисбактеріоз і т. д.

Очищення судин і зміцнення серця. Сучасні дослідження показали, що цей продукт допомагає відновити пошкоджені ділянки серця після ішемічної хвороби. Якщо ж людина, що страждає гіпертензією, буде щодня приймати це масло, їй стане значно легше. Кминна вичавка має користь для лікування варикозної хвороби, тромбофлебіту, атеросклерозу та інших кардіологічних і судинних недуг.

Протисудомну дію при астмі та інших хворобах дихальних шляхів. Олію з насіння чорного кмину корисно приймати при кашлі, нежиті, пошкодженні слизової органів дихання в результаті хімічного отруєння.

Антисептичну та протизапальну дію. Якщо використовувати кминне масло зовнішньо, можна прискорити загоєння ран і виразок. Вичавка з кмину знімає навіть запалення в суглобах, тому її можна використовувати для лікування артриту. Існує також версія, що прийом цього масла дає користь при лікуванні остеопорозу.

Поліпшення діяльності органів сечостатевої системи. Чоловікам кминне масло рекомендується використовувати як засіб від аденоми передміхурової залози. Жінкам, які страждають циститом, масло корисно приймати для боротьби з протизапальним процесом і як сечогінний засіб.

Знеболювальна дія. Вичавка з насіння римського коріандру допомагає знімати больові відчуття, тому її можна приймати всередину при болях в животі або наносити на поверхневі рани, якщо вони стали нити.

Взагалі це масло може принести величезну користь жіночому здоров’ю. Воно здатне покращувати вироблення грудного молока, регулювати менструальний цикл і попереджати розвиток онкології. Чоловікам вичавка з насіння чорного кмину допоможе поліпшити потенцію, позбутися від безпліддя, простатиту.

Величезну користь приносить цей продукт як косметичний засіб для догляду за шкірою і волоссям.

Користь олії чорного кмину в косметології

Багато жирних масел є природною косметикою, застосування якої приносило величезну користь ще нашим далеким предкам. Кминне масло можна використовувати в наступних цілях:

Для боротьби зі зморшками навколо очей. Якщо щодня наносити трошки цього засобу на нижні повіки та брови замість крему, тонус шкіри підвищиться, а зморшки значно розгладяться.
Проти прищів і акне. Оскільки до складу масла входять антимікробні речовини, воно усуває запалення на шкірі і заспокоює її.
Від зморшок в складі маски для обличчя. Для приготування такої маски слід взяти яєчний жовток, столову ложку бджолиного меду, чайну ложку кминної олії, змішайте зазначені інгредієнти, нанести на шкіру за допомогою ватного тампона, через 20 хвилин змити. Застосування цієї маски двічі на тиждень дозволить вже через місяць виглядати значно молодше.
Вичавка з насіння кмину – це чудові ліки проти випадіння волосся. Її називають секретом краси волосся східних жінок. Завдяки своїм поживним здібностям прискорює ріст волосків, а протигрибкові властивості масла римського коріандру роблять його сильними ліками від лупи. Користь шевелюрі принесуть такі способи застосування кминної вичавки:

Змішати її з реп’яховою олією в співвідношенні 1: 1, підігріти склад на водяній бані до температури 40-45 градусів, втерти в корені волосся, укутати харчовою плівкою. Тримати маску на волоссі слід близько години. Потім гарненько змити. Якщо звертатися до рецепту двічі на тиждень, волосся стане більш міцним, блискучим і почне рости швидше.
Додавати масло в шампунь і мити сумішшю голову. Таке застосування принесе користь волоссю і не завдасть багато клопоту. Використовувати суміш слід систематично, 1-2 рази на тиждень.
Вичавка з насіння римського коріандру може принести чимало користі організму, проте в деяких випадках вона здатна нашкодити. Оскільки це біологічно активна речовина, використовувати її рекомендується з великою обережністю.

Масло чорного кмину: шкода від продукту

Приймати вичавку всередину або використовувати зовнішньо за рекомендацією друга або сусіда, без консультації з лікарем, не варто в будь-якому випадку. Перш ніж почати лікування цим продуктом, слід обов’язково перевірити, як на екзотичний склад відреагує організм. Для цього потрібно крапельку масла нанести на саму чутливиу ділянку тіла і почекати. Якщо ніякої шкоди це не принесе, можна використовувати масло сміливіше.

Не можна ризикувати і експериментувати з маслом жінкам при наявності у них наступних протипоказань до нього:

  • Вагітність. Майбутні мами, приймаючи всередину вичавку з насіння римського коріандру, ризикують викликати у себе викидень.
  • Гіпотонія. Жінки, які страждають зниженим тиском, не повинні приймати масло, оскільки воно знижує артеріальний тиск. Це може привести до нападу запаморочення.
  • Операції з пересадки якогось внутрішнього органу. Масло може принести шкоду тим, кому недавно пересадили серце, нирку або печінку, оскільки воно підсилює імунну реакцію тіла, що небезпечне ризиком розвитку реакції відторгнення.

Незважаючи на те, що користь від масла чорного кмину буває рівнозначною шкоді від нього, ризикнути і почати використовувати його для зміцнення імунітету, боротьби із зайвою вагою або в якості профілактики небезпечних захворювань має сенс. Як показує практика, алергія виникає не так часто, зате користь цей продукт приносить незаперечну. Тим, хто бажає зберегти красу і молодість, підтримати здоров’я, потрібно обов’язково зробити екзотичне масло з кмину частиною свого раціону. Багато так вже зробили і зовсім про це не пошкодували.

Про автора Марічка Павленко 2011 Публікації
Блогер, журналіст, автор статей. Закінчила Національний медичний університет імені О.О. Богомольця.

Ваш коментар буде першим

Залишити коментар